Herstart herstellingen teak tuinmeubels

Het nieuwe atelier in Buggenhout is nog lang niet ‘shop tour'-waardig en de machines komen pas eind maart, maar houten tuinstoelen herstellen lukt al wel.

Mensen die wachten sinds vorige zomer (of nieuwe slachtoffers van tuinstoelfalen) kunnen nu een afspraak maken via deze link:

Hoe werkt het?

Plan een afspraak via de link en kom langs met je meubel. We bekijken haalbaarheid en prijs ter plaatse.

Nog iets?

  • Een tuinstoel herstellen kan vanaf €50 en in de meeste gevallen blijft het daar bij.

  • Normaal gezien hoef je je meubel niet meer dan twee weken te missen.

  • Momenteel doe ik geen huisbezoek voor herstelling van tuinmeubelen.

  • Uitzonderingen zijn altijd mogelijk, gewoon bellen of mailen.

 

Herstellingen begin 2022

Momenteel bouwen we aan ons huis en de nieuwe werkplaats. De werkplaats verwacht ik begin volgend jaar operationeel te krijgen, maar tot dan neem ik uit praktische overwegingen geen herstellingen aan.

Voor het ontwerpen van meubels blijf ik beschikbaar.

Heeft u een herstelling en had u graag dat ik u vrijblijvend contacteer bij de heropstart? Gewoon even uw gegevens achterlaten en dan laat ik u iets weten als het zover is.

Yep

 

''Massieve'' eiken tuintafel

Deze tuintafel staat momenteel op een terras met zicht op zee. De briefing was duidelijk: ‘Zie dat ze niet wegwaait‘. Ik denk dat er op dat gebied niet meteen een probleem is. Verder heb ik geprobeerd om de tafel zo weerbestendig mogelijk te maken. Met al dat zout in de lucht is er daar niets het eeuwige leven beschoren en je kan maar beter een beetje extra voorzien. In dit geval: serieuze dubbele pen-en-gat verbindingen extra verstevigd (niet te zien op foto) en vastgezet met deuvels. Alles is in eik en goed dik.

 

Bank in bruine eik - Biefstukzwam

Bruine eik is geen echte soort. Het is gewone eik geïnfecteerd met de biefstukzwam (Fistulina hepatica).
Hierdoor krijgt het normaal eerder gele hout een mooie donkerbruine verkleuring.

Van mijn laatste plank van deze toch wel zeldzame ‘soort‘ heb ik deze bank gemaakt:

Voor wie graag wat meer informatie heeft over de verkleuring, bij deze de meest recente wetenschappelijke tekst die ik hierover kon vinden:

Transactions of the British Mycological Society

Volume 21, Issues 1–2, 25 October 1937, Pages 68-83, IN1-IN7

Leest als een trein ;-)

Of een filmpje over de eetbaarheid van de zwam:

 

Bescherm je hout tegen droge lucht!

Als het vriest is de lucht vaak te droog binnen. Dit is niet alleen slecht voor je huid en je gezondheid, maar ook zeer gevaarlijk voor je houten meubelen.

Door extreme droogte is de fineer meer gekrompen dan mogelijk. Met dank aan Claudine voor de foto.

Door extreme droogte is de fineer meer gekrompen dan mogelijk. Met dank aan Claudine voor de foto.

IMG_20181214_142103.jpg

Een gebarsten paneel in een antieke kast, een barst in je nieuwe parket, fineer die scheurt … vaak de schuld van te droge lucht.

Als je tijdens vriesdagen de kachel aansteekt zet er dan een potje water op en hang die antieke luchtbevochtigers van oma aan de radiator (vergeet ze niet te vullen). Het kan heel wat miserie besparen en het is nog gezond ook. :-)

Indien je meer wilt lezen over luchtvochtigheid gewoon even googelen

 

Boekenrek in berken multiplex en beuk

Less is more was de opdracht en dus ging ik op zoek. Geen makkelijke opdracht trouwens, de tijd achter de tekentafel voor dit rek was niet mis. Hoe 'eenvoudiger' het ontwerp hoe meer elk detail telt. Ook zat ik met dit project ietwat buiten mijn comfortzone, zijnde traditionele houtverbindingen. In heel het rek zit eigenlijk maar één echte verbinding: Een RVS bout en een groef die samen de legplanken aan de stijlen verbinden. De groef doet het draagwerk terwijl de bout niet meer doet dan de stijlen op hun plaats houden. Dit maakt de verbinding enorm sterk, wat natuurlijk geen kwaad kan voor een boekenrek.

 

Tuinmeubelen repareren? 't is de moment!

'Teak' meubelen zijn goed te herstellen en meestal is dit helemaal niet duur.

IMG_20170828_135108.jpg

Deze stoel komt uit een set waarvan er vier stoofhout waren. Losse verbindingen, gebroken armleuningen, rotte poot... Met ongeveer een uurtje werk per stoel zijn ze klaar voor het volgend seizoen.

Heb je kapotte tuinstoelen of ander massief tuinmeubilair dat wat liefde nodig heeft? Laat me zeker iets weten!

 

 

Eiken Bank

Deze met de hand geschaafde bank siert sinds enkele maanden mijn voorgevel.

De poten zijn verbonden aan het blad met doorgaande pen-en-gatverbinding met spie. De voorkant heeft een 'live edge' of onafgewerkte kant. Het geheel is behandeld met gekookte lijnolie.

De bank heeft ook een experimentele functie. Bij eik is namelijk alleen het kernhout duurzaam. Rond deze kern zit het spinthout, dat dus op termijn vergaat.  Bij deze bank zit het spinthout er aan de voorkant nog aan. Hoe lang het duurt voor die er af valt en hoe de uiteindelijke rand er zal uitzien is de vraag.

Op foto 2 zie je een rand van ongeveer 3cm met een andere kleur, dit is het spinthout, ook wel bekend als spek.

Zoals je ziet is mijn trottoir niet echt waterpas. Resultaat: 4 poten, 4 lengtes.

 

Wengé Salontafel Werkt

Als ambachtelijk houtbewerker werk ik vooral met massief hout. In tegenstelling tot plaatmateriaal moet je met massief rekening houden met het werken van het hout. Verandert de luchtvochtigheid, dan zwelt of krimpt het hout. Om barsten en vervorming te vermijden is het best dat hout ongehinderd zijn ding kan doen.

Dit salontafeltje in wengé is hier een mooi voorbeeld van.

De dwarsliggers houden het blad vlak en sterk. Maar omdat dwarsliggers haaks op het blad liggen, en hout meer werkt in de breedte dan in de lengte, mag je ze niet zomaar vastlijmen. De oplossing zit hem in de zwaluwstaartvormige groef. Hierdoor blijven ze op hun plaats maar kan het blad toch bewegen.

 

Bed in beuk

Geen fancy dingen, gewoon een degelijk bed. Stevige planken, goede verbindingen en poten waar menig carport jaloers op zou zijn. Afgewerkt met olie.