Werkwijze

Rechtstreeks een offerte maken is zelden de weg naar het beste resultaat. Alles begint bij een gesprek in mijn atelier of bureau. Ik kan dan staaltjes laten zien en technieken uitleggen aan de hand van voorbeelden. Praten is ook leuker dan rekenen en zo weet je meteen of ik de geschikte vakman ben voor je project. Dit gesprek is geheel vrijblijvend.

Nadien krijg je een raming en mits goedkeuring gaan we over naar de ontwerpfase. Deze zal er anders uitzien bij elk project. Het kan gaan over een paar mailtjes tot verschillende gesprekken en huisbezoeken.

Eenmaal alle details vastliggen, ga ik over tot de bouwfase. Als deze rond is haal je het meubel op of kom ik leveren naargelang de afspraak.


Wat is een massief houten meubel?

Volgens mij is dit een meubel van hout en dus geen vezelplaat, MDF of andere houtderivaten bevat. Ervaring leert me echter dat de commerciële definitie van massief vaak iets heel anders is.

Nu is voor bepaalde projecten fineer niet alleen aangewezen maar zelfs noodzakelijk. Hier is niets mis mee op voorwaarde dat dit correct en voor de juiste redenen toegepast wordt. Fineer is wel gevoeliger voor schommelingen in de luchtvochtigheid dan massief.


Maak je Trappen, Deuren & ramen en ander schrijnwerk?

Ik maak doorgaans geen nieuwe ramen, deuren of trappen en focus vooral op meubelen. Regelmatig doe ik wel een herstelling op voorwaarde dat het over massief schrijnwerk gaat.

Voor herstellingen, ladders, tuinpoortjes, zolderluiken en ander raars ben ik zeker het contacteren waard.


Ingebouwde kasten & Keukens?

Keukens in plaatmateriaal vind je overal en het heeft geen zin om tegen de dikke man(nen) te concurreren. Ben je op zoek naar iets authentieker, dan kan ik iets voor je betekenen.


samenwerken?

Ben je zelfstandig ambachtsman of -vrouw, (interieur) architect, ontwerper of ondernemer en had je graag iets samen willen doen? Kom gerust eens op de koffie. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën.


Wat kost een handgemaakt meubel?

Je kan mijn werk opdelen in vier prijsklassen:

Ontwerp op maat

Een goed ontwerp maken en alle technische details uitwerken, vraagt veel tijd. Een succesvolle uitvoering vereist bovendien vaak het maken van mallen, teststukken en stalen. Dit heeft een prijskaartje.

uit Portfolio

Ontwerpen die ik reeds heb uitgevoerd, zijn natuurlijk voordeliger dan een nieuw ontwerp. Kleine aanpassingen hoeven niet noodzakelijk meer te kosten.

Kleine oplages

Bepaalde ontwerpen maak ik in kleine oplages. Omdat zo bepaalde taken gegroepeerd worden, verminderen de werkuren en ook de prijs. De kwaliteit blijft identiek over de hele lijn.

Koopje

Dit zijn vaak functionele prototypes. De details staan altijd duidelijk vermeld.

Voor de laatste twee check je best de stock


Wat bepaalt de prijs?

Het ontwerp

Het ontwerp is regelmatig het grootste deel van het werk. Al bestaat er een schets of een idee, dan nog moet er nagedacht worden over de verbindingen, verhoudingen, de afwerking en tal van andere factoren. Ook moeten er technische tekeningen gemaakt worden en de juiste leveranciers gezocht. Vaak moeten verschillende pistes getest worden en regelmatig begin je van nul opnieuw omdat een bepaald iets gewoon niet wil werken op de manier die je wil. Bij een fabrieksmeubel, ook al is het design, wordt deze kost over vele meubels verdeeld. Bij een uniek stuk niet.

Het Materiaal

Dit is eenvoudig de prijs van het hout, het beslag en de producten nodig voor de afwerking. Bij een kleine stukken is deze kost vaak verwaarloosbaar tegenover de werkuren, bij een grote maar eenvoudige tafel is het ongeveer 50/50.

De verbindingen

De grote van een project is op het hout na niet zo van belang. Het gaat hem vooral om de hoeveelheid verbindingen, de complexiteit van het stuk. Hoe meer en hoe meer verschillende verbindingen hoe duurder. Dit loopt erg snel op.

De afwerking

De keuze van afwerking kan een heel grote inpakt hebben en zelfs de prijs verdubbelen als je niet goed oplet. Professioneel lakwerk bijvoorbeeld is erg duur en heeft een hoge startprijs. Oliën, schilderen, vernissen, zepen, boenwas of gewoon onbehandeld. Alles kan, maar een juiste keuze is erg belangrijk, zowel voor de prijs, de look en het gewenste gebruik.


Hoe lang moet ik op mijn meubel wachten?

Een meubel optimaal afwerken vraagt tijd en aan grote stukken heb ik vaak meer dan een maand werk. In de praktijk moet je momenteel rekenen op een kleine zes maand voor grote stukken. Kleinere werken kunnen bijna altijd sneller.
Een herstelling is meestal binnen de twee weken.


Kan ik met mijn meubels terecht voor reparatie?

Een massief houten meubel is bijna altijd te herstellen. Soms is dit goedkoop en soms helemaal niet. Dit hangt van de aard van de herstelling af. Ideaal is om met je meubel langs te komen, op basis van foto's is de diagnose moeilijk te stellen.


ecologisch?

Ik doe er alles aan om mijn voetafdruk zo klein mogelijk te houden door op verschillende niveaus zo efficiënt mogelijk te werken.

Wil je meer lezen dan kan dat op mijn eco-rant pagina


Kan ik als doe-het-zelver mijn hout laten voorbereiden?

Zeker, ik en mijn atelier en staan ter beschikking. Frezen, zagen, schuren, schaven of boren … Heb ik de machine, dan kan het. Gewoon even bellen of mailen voor een afspraak.